MUZICA


Oamenii s-au preocupat de muzica din timpuri imemoriale. Aceasta a insotit primele ritualuri, a fost un element esential al lumii medievale si indispensabil in epoca Renasterii. In secolul XIX, salile de concerte si teatrele de opera reprezentau spatiul predilect de exprimare al burgheziei. Muzica era refugiul unei societati care lua contact cu procesul industrializarii ... ( citeste mai mult)



EVUL MEDIU SI RENASTEREA
Modul exact in care se crea muzica in Evul Mediu si momentul aparitiei primelor piese muzicale polifonice raman in mare parte necunoscute, deoarece numeroase lucrari erau transmise pe cale orala. Viata muzicala monahala crestina includea interpretari vocale, in timp ce muzica instrumentala ocupa un rol important in traditiile laice si dansurile populare. Forme muzicale ... ( citeste mai mult)



MUZICA SACRA A EVULUI MEDIU
 In Evul Mediu, bisericile si manastirile crestine erau centre culturale. Aici erau copiate textele muzicale pentru generatiile viitoare, muzica instrumentala fiind respinsa.
          Cele mai vechi texte muzicale care s-au pastrat dateaza din secolele VIII si IX... ( citeste mai mult)



CANTECELE LAICE SI MUZICA INSTRUMENTALA
In Evul Mediu, muzica reprezenta o activitate complementara foarte apreciata sau un subiect de stiudiu teoretic, chiar daca muzicantii mai erau o categorie sociala dispretuita.
          Predecesoarele lautei, chitarei si viorii au ajuns in Europa din lumea araba, prin ... ( citeste mai mult)




MUZICA SACRA A RENASTERII (1430-1600)
Liturgiile polifonice si motetele in latina erau formele dominante ale muzicii bisericesti renascentiste. Totusi, rolul muzicii in viata religioasa a ridicat controverse si dezbateri extreme in timpul Reformei si Contrareformei.          Secolul XV si inceputul secolului XVI alcatuiesc perioada polifoniei vocale franco-flamande, deoarece principalii ei compozitori proveneau din Olanda si din nordul ... ( citeste mai mult)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu